Начална страницаЗа НасПоръчка на книгиПосоката на КъблеВръзкиВъпроси и Контакти
 
 
ХАРАМ И ВИДОВЕТЕ МУ
 

Харам се наричат онези неща, за които Аллахю теаля в Куран-и керим изрично забранил с думите: “Не правете!” Този, който обявява харама за хелял или пък за хеляла вика, че е харам, става кяфир. Да напускаш харама или да се предпазваш от вършене на харам, е фарз и е много севаб. Харам бива два вида:

а) Харам ли-айнихи: Убиване на човек, изневяра, хомосексуализъм, комар, пиене на алкохолни питиета, лъжа, кражби, ядене на свинско месо, пиене на кръв, ядене на мърша, излизане на жените и момичетата на улицата с открита глава, ръце и крака е харам, също така е и голям грях. Който  при извършване на тези грехове казва“бесмеле”, или вярва, че всичко това е позволено, разрешено или пък не отдава значение, че Аллахю теаля е забранил това, става кяфир. Заслужава адски мъки. Ако ги вярва, че са харам, но с уплаха ги върши, кяфир не се става, но ще изпита азаб. Ако настоява редовно да ги върши и не прави тевбе, умира без Иман.

б) Харам ли-гайрихи: В същността си те представляват хелал. Понеже са притежания на други и за това са харам. Примерно един човек влиза в градината на друг и без разрешение откъсва плод и яде, краде и използва вещите на други, вземане на рушвет, спечелване на пари с лихви, комар и да злоупотреби с еманет. Трябва да се избегнат харамите. Въздържането от харам е равносилно да извършиш многобройни севаби. Да се отбягват харамите е много повече севаб от правене на ибадети. Затова трябва да се научат харамите и да се отбягват.

 
Дата на обновяване
14 Haziran 2024 Cuma
Всички материали в нашия сайт са подготвени да бъдат от полза на хората.
Всеки може да се възползва от тях както желае без да търси разрешение за това,
при условие да запази оригиналната им форма.
Направи Начална страница   |    Добави към Любими   |   Share Сподели
Брой посетители


Hosted by Ihlas Net